Patronul dinamovist Ionuț Negoiță anunță că nu este de acord cu micșorarea sumei pe care cluburile o vor primi din televizarea meciurilor, așa cum au anunțat reprezentanții firmei care deține drepturile TV, sprijiniți de Gino Iorgulescu, președintele LPF. Mai mult decât atât, Negoiță a chemat cluburile din Liga 1 la solidaritate și acuză atât firma ISB, cât și conducerea LPF că au amânat anunțul privind reducerea sumei de la 27 la numai 21 de milioane de euro pe sezon special pentru a forța mâna conducătorilor de cluburi. Este prima poziție oficială și tranșantă a unui patron de club important din Liga 1 în scandalul drepturilor TV izbucnit marțea trecută, când la Adunarea Generală a LPF un reprezentant al ISB, deținătorul drepturilor TV, și Gino Iorgulescu i-au informat pe șefii de cluburi că vor primi aceiași bani ca și anul trecut, deși numărul echipelor s-a redus de la 18 la 14.
Anunțul neașteptat a stârnit zarvă în sală, participanții luați prin surprindere refuzând să accepte această „informare”. S-a convenit, după o ceartă, ca firma ISB să facă o cerere oficială de reducere a sumei de la 27 la 21 de milioane pentru sezonul următor, conducătorii de cluburi urmând ca în două săptămâni să de întâlnească din nou pentru a vota dacă sunt sau nu de acord.
„Lipsă de respect față de cluburi!”
Dacă Ioan Horoba, președintele retrogradatei Gaz Metan, a anunțat deja că va propune, în replică la cererea ISB și a lui Iorgulescu, să se revină la 18 echipe în Liga 1, marile cluburi nu au avut, până acum, o poziție oficială. Negoiță este primul care se exprimă vehement împotriva propunerii ISB-Iorgulescu. Dinamovistul a și explicat de ce are această atitudine: s-au făcut calcule în funcție de banii care urmau să fie virați inițial, iar regulile nu pot fi schimbate pe parcurs, mai ales că s-a decis să retrogradeze șase echipe și să se formeze un campionat cu 14 echipe și cu sistem play-off și play-out tocmai pentru că ar fi fost distribuiți mai mulți bani către cluburile rămase în prima ligă.
„O astfel de variantă mi se pare lipsită de respect față de cluburi, ca să nu zic mai mult. Nu se poate, vorbim una și facem alta, schimbăm regulile jocului pe traseu. Chiar și cu ducerea acestei decizii până la termenul în care trebuie să se întâmple virarea banilor, ca cei de la cluburi să nu mai aibă ce să zică și să accepte și sume mai mici. Dinamo nu va fi de acord cu diminuarea acestei sume”, a acuzat Negoiță la Digi Sport.
Patronul „câinilor” acuză chiar semnarea contractului, anul trecut, atunci când s-a decis atribuirea directă a drepturilor de televizare, fără licitație, către compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta. „Lucrurile au plecat în neregulă de la început, așa că să se găsească soluții pentru că toți ne-am făcut planuri pe sumele care sunt normal să vină. De aceea trebuie să ne primim banii promiși. Iar cei care au făcut asta să-și asume chestiunea, nu să o dea pe cluburi. Din păcate, cluburile stau în genunchi, dar este momentul să ne trezim”, a mai precizat patronul lui Dinamo.
Compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta, deținătoarea dreturilor TV pentru Liga 1, a cerut, în cadrul Adunării Generale a Ligii Profesioniste de Fotbal de săptămâna trecută, diminuarea valorii contractului pentru transmiterea meciurilor din primul eșalon, în sezonul viitor.
14 echipe în Liga 1, dar la vot vor participa 15 conducători de cluburi!
Anul trecut, Iorgulescu a semnat cu ISB, firmă offshore în spatele căreia s-ar afla Arpad Paszkany, un controversat contract pe cinci sezoane, în valoare de 27 de milioane pe an. Deținătorii drepturilor TV au întâmpinat însă greutăți încă din iarnă în a onora angajamentul. Informațiile neliniștitoare despre problemele ISB, negate de reprezentanții firmei într-un interviu acordat ProSport, au devenit concrete săptămâna trecută, când s-a anunțat reducerea contractului. Șefii cluburilor au fost furioși nu numai pentru că au fost trași pe sfoară, ci și pentru că au fost tratați de pe poziții de forță. „Nu ni s-a adresat o cerere sau o propunere. Ni s-a făcut o informare, de parcă am fi fost…”, ne-a declarat unul dintre cei care au participat la ședință. „Nu se poate așa ceva. În baza acelor bani stipulați clar în contract, am făcut planurile și bugetul pe sezonul următor. Am angajat credite la bănci, am negociat salarii, transferuri… Nu se poate să ni se spună pur și simplu că nu ne mai dau banii ăia”, ne-a spus un alt conducător de club.
Lucrurile sunt chiar mai complicate de atât. Noua grilă a banilor care ar fi trebuit să le revină cluburilor, precum și propunerea ISB, ar fi trebuit discutate săptămâna trecută, în formula Adunării Generale a LPF cu 18 echipe, adică inclusiv cele 6 retrogradate. Prin amânarea votului cu două săptămâni, se schimbă decisiv componența membrilor participanți, pentru că data viitoare vor fi prezenți cei 12 care au rămas în prima ligă și cei doi promovați din Liga 2, dar vor dispărea cei 6 care au retrogradat.
Anomaliile continuă: în sală va fi prezent și un al 15-lea conducător de club, Ioan Horoba de la Gaz Metan, care a retrogradat, dar are în continuare calitatea de reprezentant al Ligii 1 în Comitetul Executiv al FRF! Din această postură, Horoba anunță că va cere să se revină imediat la sistemul cu 18 echipe și campionat normal, fără play-off și play-out, ceea ce ar însemna că Gaz Metan, Brașov, Rapid și U Cluj n-ar mai retrograda!
Dragomir: „Să vină DNA!”
Principalul argument al celor nemulțumiți e acela că ISB și Iorgulescu au schimbat regulile jocului din mers, în plin sezon, după ce astă-iarnă, când a fost o tentativă de a se reduce numărul de echipe retrogradate, li s-a spus că nu se poate modifica un contract în derulare! Deocamdată, lupta se dă pe mai multe planuri. Burleanu și Iorgulescu se situează de partea deținătorului drepturilor TV. Toate cluburile sunt nemulțumite de reducerea drastică a sumei, însă unele ar fi dispuse să înghită gălușca, iar altele nici nu vor să audă. Unii dintre cei care s-au salvat, precum Petrolul și Craiova, nu vor să se revină la 18 echipe. Alții, precum Chiajna și Iași, susțin această revizuire a sistemului, mai ales că, printr-o modificare a ROAF de acum câțiva ani, e posibil acest lucru și din punct de vedere legal.
Un rol important, până la ora votului de săptămâna viitoare, îl va avea soluționarea proiectatei crize financiare, dacă se rupe contractul cu ISB. Cluburile se tem că ar putea rămâne fără niciun ban, dacă votează rezilierea contractului. Pe acest detaliu cu iz de șantaj mizează și Iorgulescu și ISB, care le forțează astfel mâna să accepte ceva ce nu vor. Dacă între timp se va ivi măcar un alt doritor să preia contractul drepturilor TV, atunci cluburile vor rezilia imediat contractul cu ISB.
Săptămâna trecută, imediat după ce a aflat ce se întâmplă la LPF, Dumitru Dragomir, fostul președinte al acestui for, a izbucnit, solicitându-le cluburilor să refuze negocierile de pe poziție de forță și să sesizeze DNA-ul în privința contractului semnat de Iorgulescu cu ISB.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER